Nog meer over orgels

[Deze pagina wordt nog verder gevuld.]

Je hebt nu al veel ontdekt over orgels. Maar misschien ben je wel nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten. Dan kun je hier kiezen uit allerlei onderwerpen.

Hoe werkt een pijp?

Orgelpijpen maken dus muziek zodra ze wind krijgen. Maar hoe werkt dat binnenin een pijp? Als je daar nieuwsgierig naar bent moet je dit themablad eens bekijken. Je kunt hier de pdf downloaden.

Voorbeeld van het themablad
Moet je een orgel stemmen?

Net als veel instrumenten kan ook het orgel soms vals klinken. Dan moet het gestemd worden. Gelukkig hoeft dat niet bij al die duizenden pijpen. Op dit themablad leer je meer over het stemmen van het orgel.

Meer orgels samen in één orgel

Zie je een heel groot orgel, dan kan het zijn dat het bestaat uit een paar orgels. Soms zijn die delen, een ‘werk’ pas later toegevoegd. Een orgel kan bestaan uit een hoofdwerk, een rugwerk, een borstwerk en een bovenwerk. Op dit blad leer je daar meer over.

Belangrijke orgelcomponisten

Je hebt al een paar componisten van orgelmuziek leren kennen. Maar wie zijn nu precies die oude componisten op het plaatje in het werkboek? Hier lees je meer over wie dat zijn.

Verre familieleden van het orgel

Het orgel waar de Orgelridders mee bezig zijn is een instrument dat je moet bespelen met handen en voeten. Maar er zijn ook andere soorten orgels. Denk maar aan het draaiorgel. Of aan een speeldoos, zoals een klok met een klein orgeltje erin. Eigenlijk zijn zij in de verte familie van het kerkorgel. [Binnenkort kun kun je daar meer over lezen.]

In andere landen

Orgels vind je niet alleen in ons land, maar over de hele wereld. Daarom zijn er verschillende namen voor de registers. Want in het Nederlands gebruik je een ander woord als in het Frans of het Engels.