Handleiding Orgelridders

Deze pagina is bedoeld voor leerkrachten en begeleiders die het pakket Orgelridders willen gaan verzorgen. Op deze pagina vind je alle materialen die je naast het Werkboek per leerling nodig hebt.

Handleiding

De complete Handleiding bevat de lesbeschrijvingen van de drie lessen. Met daarbij de afbeeldingen van de betreffende pagina’s in het werkboek. In de bijlage vind je de uitgeschreven teksten van alle podcasts en de bladmuziek van het Registerlied.

Podcasts

Bij het pakket horen 5 podcasts. De eerste (podcast 0) is de oproep van Veerle aan de kinderen. Die kan voorafgaand aan de lessen beluisterd worden als opwarmertje. Podcast 1, 2 en 3 horen bij les 1. Podcast 4 vormt de kern van les 3. Podcast 5 is een bedankje van de Orgelridders, leuk om achteraf als afsluiting te beluisteren en het lied nog een keer mee te zingen.

De podcasts zijn hieronder als mp3-bestanden te beluisteren (en/of te downloaden).

Podcast 0 – Oproep om hulp
Podcast 1 – Hoe alles begon
Podcast 2 – Hoe de Orgelridders zelf muziek gaan componeren
Podcast 3 – Hoe een mooi plan in duigen dreigt te vallen
Podcast 4 – Luisterspel (les 3)
Podcast 5 – De Orgelridders bedanken de leerlingen

Het Doe-orgel

Het Doe-orgel is een leskist met daarin 128 onderdelen waarmee kinderen in circa 45 minuten een echt werkend pijporgel kunnen bouwen.

Deze leskist is op verschillende plaatsen in Nederland en België beschikbaar. Hij is in elk geval te huur bij Orgelkids in Leusden. Informeer bij ons naar de mogelijkheden van andere eigenaren.

Het Registerlied

Bij het verhaal van de Orgelridders hoort het Registerlied. In dit stapellied komen 6 verschillende orgelregisters met hun karakter aan bod. Het lied is beschikbaar als demo versie. Bovendien is er een tutorial gemaakt door de componist, Leander Schoormans, opgenomen bij het orgel. Indien de kinderen na de lessenreeks ook nog een bezoek brengen aan een groot orgel in kerk of concertzaal, is het bijzonder leuk om dit lied daar uit te voeren met hulp van de organist.