Micky’s orgelpagina

Welkom op mijn speciale orgelpagina. Hier laat ik je meeluisteren naar de orgelmuziek, die ik bijzonder vind. Oude muziek, zoals van Sweelinck en Bach, maar ook moderne muziek. Kijk maar eens rond en luister wat je wilt.

Jan Pieterszoon Sweelinck

Sweelinck leefde van 1562 tot 1621. Hij was organist van de Oude Kerk in Amsterdam. Zijn muziek klonk vooral tijdens korte concerten, zoals op marktdagen. Mensen liepen dan de kerk in om elkaar te ontmoeten. Ook werden hier zaken gedaan in het drukke Amsterdam. Sweelinck speelde de achtergrondmuziek.

Matthias Havinga is nu organist in deze kerk. Hier speelt hij een Echo-fantasie van Sweelinck.
Sweelinck maakte graag fantasieën op bekende liedjes uit zijn tijd. Dit liedje heet: Onder een linde groen.
Ook dit is steeds dezelfde melodie, maar anders gespeeld. Luister maar of je het herkent.

Johann Sebastian Bach

Bach leefde van 1685 tot 1750 in Duitsland. Zijn bekendste orgelstuk is de Toccata en Fuga. Deze muziek kom je heel vaak tegen in films. Vooral als het spannend wordt. Dat komt door die drie snelle noten aan het begin. Daarna is het even stil, en dan speelt de organist een hele serie tonen omlaag. En dat herhaalt hij nog een paar keer, steeds lager. Zit jij al op het puntje van stoel? Ik wel!

De Toccata en Fuga in d klein van J.S. Bach, gespeeld op het Schnitger-orgel in de Martinikerk in Groningen door organist Leo van Doeselaar.
Hier kun je het verloop van de muziek heel mooi volgen.
De Toccata van J.S. Bach, maar dan in een pop-uitvoering door de band Ekseption (1973).

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart leefde van 1756 tot 1791 in Oostenrijk. Hij heeft muziek geschreven voor het orgel. Maar hij componeerde ook muziekstukjes voor de speelklok. Dat is een klok met een klein orgeltje erin die op de halve en hele uren automatisch een melodie laat klinken.

Pachelbel

Johann Pachelbel was een Duitse componist die leefde van 1653 tot 1706. Zijn meest bekende muziekstuk is de Canon in D. Dat is het stuk dat ik samen met Veerle speelde op het orgel. Je kunt het met heel veel verschillende instrumenten samen spelen. Zoals hier met het Doe-orgel en een viool.

Ad Wammes

Ad Wammes is een componist die nu leeft. Hij heeft voor organiste Willeke Smits het stuk ‘Happiness’ gecomponeerd. Hier hoor je het haar spelen op het orgel van de Tuindorpkerk in Utrecht.

Bart Wuilmus

Bart Wuilmus maakt speciaal voor het orgel van Orgelkids een stukje muziek.